Monday, February 1, 2010

No 2 ialah No 2

Pada hari raya haji yang lepas saya telah bertandang ke rumah seorang sahabat lama saya yang kini telah menjadi orang No 1. Saya mengenalinya sejak sekian lama sewaktu beliau masih lagi No 3 bukan No 2 apatah lagi No 1. Saya juga pernah bekerja dengannya sewaktu beliau diangkat sebagai No 2 setelah cemerlangnya sebagai No 2 tanpa rungutan daripada orang bawahannya apatah lagi daripada No 1 yang sentiasa menjadi rakan, sahabat dan mentor kepadanya. Kini beliau telah berjaya menjawat No 1 tanpa rungutan drp orang bawahannya selama ini. Tahniah krn menjadi No 1.
Sewaktu saya menziarahinya beliau memberitahu yg beliau tlh dilawati oleh sahabatnya yg kini menjawat No 2 di satu tempat. Kawannya itu bertanya kpdnya bagaimanakah beliau selama ini berjaya sebagai No 2 tanpa sebarang rungutan drp No 1-nya. No 1 menjawab dia berjaya bekerja sbg no 2 krn dia bekerja sbg No 2lah tanpa ada niat utk mencampuri urusan kerja No 1. Itu sahaja. Baharulah dia berjaya di dalam kerjanya sebagai No 2 selama ini.
Hanya kini setelah menjawat No 1 baharulah dia melakukan apa yg inginkan dilakukannya tetapi tidak dapat dilakukannya sewaktu menjadi No 2 dahulu. Senang kan? Kesimpulannya : No 2 ialah No 2 jgn cuba menjadi No 1 sebelum tiba masanya...

No comments:

Post a Comment